Zorg vanuit de Wlz
De Wet langdurige zorg (Wlz) is er voor mensen die intensieve zorg of toezicht dichtbij nodig hebben. Bijvoorbeeld ouderen met dementie. Of mensen met een verstandelijke, lichamelijke of zintuiglijke beperking. Voor zorg vanuit de Wlz betaalt u een deel zelf: de eigen bijdrage. Het CAK berekent hoeveel u per maand moet betalen. Ook ontvangt u van ons elke maand de factuur.
Het laatste nieuws
Ontvangt u langdurige zorg of woont u beschermd? En heeft u de factuur van 18 oktober 2024 twee keer ontvangen? Met daarin hetzelfde factuurnummer? Dan is dit een fout. U had de factuur van 18 oktober maar 1 keer moeten ontvangen. Onze excuses hiervoor.
U betaalt een eigen bijdrage voor langdurige zorg aan ons (CAK). En u ontvangt AOW van de SVB of een uitkering van UWV. We combineren dit als dat mogelijk is.
De Wlz in 2025
Vanaf 1 januari 2025 gaan de bedragen van de eigen bijdrage voor langdurige zorg weer omhoog. Wij nemen u mee in de belangrijkste veranderingen voor 2025. En geven antwoord op vragen die klanten ons vaak stellen.
Mijn situatie
U krijgt langdurige zorg (Wlz) omdat u voor een langere tijd zorg nodig heeft. Voor deze zorg moet u meebetalen in de vorm van een eigen bijdrage. Die betaalt u aan het CAK. Wij bepalen aan de hand van uw situatie en uw gegevens hoeveel u kunt meebetalen voor de zorg die u krijgt.
Lees meer over 'Ik krijg sinds kort langdurige zorg. Wat nu?'
Uw aanvraag voor langdurige zorg of beschermd wonen is goedgekeurd. Daarna regelt uw zorgkantoor of gemeente samen met u de zorg. En wordt u aangemeld voor de eigen bijdrage bij het CAK. Wij verzamelen uw gegevens om de eigen bijdrage te berekenen. U hoeft niet meer te betalen voor hulp of ondersteuning uit de Wmo.
Over de Wlz
Bekijk de video De Wlz. Zo werkt het (YouTube, 1:44 min).
Tip
U kunt onze video met ondertiteling bekijken. Ga in de videospeler naar instellingen. En kies voor ondertiteling.
Heeft u blijvend 24 uur per dag zorg of toezicht nodig? Dan kunt u een indicatie aanvragen voor de Wet langdurige zorg (Wlz). Dit doet u bij het Centrum indicatiestelling zorg (CIZ). Het CIZ kijkt of u voldoet aan de voorwaarden voor de Wlz.
Tip
Met de Wlz-check op de website van het CIZ kunt u snel bepalen of u een aanvraag voor Wlz-zorg kunt doen. Met een Wlz-indicatie heeft u recht op passende zorg in een zorginstelling. U mag ook thuis (blijven) wonen als u dat wilt. Het zorgkantoor kijkt samen met u welke Wlz-zorg het beste past bij uw wensen en zorgbehoeften. Ook kunnen zij u helpen bij het maken van een keuze.U betaalt een eigen bijdrage voor de volgende Wlz-zorg:
- U woont volledig in een zorginstelling. Bijvoorbeeld een verpleeghuis of een instelling voor gehandicapten.
- U verblijft een aantal dagen in de week in een zorginstelling (deeltijdverblijf).
- U heeft een volledig pakket thuis of modulair pakket thuis (overbruggingszorg).
- U heeft een persoonsgebonden budget (pgb) voor zorg vanuit de Wlz.
- U woont in een instelling voor beschermd wonen. Deze ondersteuning valt onder de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), maar de eigen bijdrage is hetzelfde als voor de Wlz.
- U krijgt zorg in een ziekenhuis, omdat u wacht op een plek in een zorginstelling.
Een startbrief (kennisgeving) is een brief waarin staat dat wij uw gegevens in onze administratie hebben opgenomen. Het zorgkantoor of de gemeente heeft die gegevens bij ons aangeleverd, omdat u zorg of ondersteuning heeft ontvangen.
Er zijn 4 mogelijkheden:
- Vanaf de dag waarop u de sleutel van uw woning in de instelling krijgt. Of vanaf de dag dat u wordt opgenomen.
- Vanaf de startdatum van uw persoonsgebonden budget, de zorg uit uw modulair pakket thuis of uw volledig pakket thuis.
- Wacht u in het ziekenhuis op een plek in een zorginstelling? Dan betaalt u een eigen bijdrage vanaf de datum van de indicatie van het Centrum indicatiestelling zorg (CIZ).
- Ontvangt u thuis zorg en/of begeleiding, terwijl u wacht op een plek in een zorginstelling? Dan betaalt u een eigen bijdrage voor overbruggingszorg vanaf de datum van de indicatie van het CIZ. U betaalt pas de eigen bijdrage voor verblijf vanaf de dag dat er plek is in de zorginstelling.
Vertrekt u uit de zorginstelling? Of is de zorg gestopt? Wij krijgen dan de einddatum van de zorg door.
Het kan zijn dat u nog een factuur voor de hele maand ontvangt. U ontvangt dan de volgende maand een correctiefactuur. Heeft u te veel eigen bijdrage betaald? Dan storten wij dat bedrag terug. Of wij verrekenen het bedrag met een openstaande factuur.
Staat op de volgende factuur nog steeds geen einddatum? Geef dan de juiste einddatum aan ons door. U kunt onjuiste zorggegevens doorgeven met Mijn CAK. Wij vragen uw zorgaanbieder dan om de gegevens te controleren.
Tip
Gaat u binnenkort weer zelfstandig wonen en betaalt u nu de hoge eigen bijdrage? Dan geldt voor u mogelijk de 'Regeling terugkeer naar zelfstandig wonen'. U betaalt dan de laatste 4 maanden de lage eigen bijdrage. Vraag uw behandelend arts of zorgkantoor om meer informatie. Doe dit uiterlijk 4 maanden voordat u verhuist.
Zodra u zorg vanuit de Wlz ontvangt, stuurt het zorgkantoor uw gegevens naar het CAK. U hoeft zelf niets te doen.
- Van uw gemeente ontvangen wij uw persoonlijke gegevens zoals uw adres en burgerlijke staat.
- Van de Belastingdienst of UWV ontvangen wij daarna de gegevens van uw inkomen en vermogen. Met deze gegevens kunnen wij uw eigen bijdrage vaststellen.
Het CAK gaat zorgvuldig om met uw persoonlijke gegevens. Wij gebruiken uw gegevens alleen om uw eigen bijdrage te berekenen. Lees meer over hoe we met uw gegevens omgaan.
Heeft u een indicatie van het Centrum indicatiestelling zorg (CIZ) voor langdurige zorg? Dan valt uw zorg onder de Wet langdurige zorg.
Berekening van de eigen bijdrage
Dat is een brief waarin staat hoe hoog uw eigen bijdrage per maand is voor de Wlz. In de beschikking staat onder andere uw inkomen en/of vermogen. Heeft u een partner? Dan staan ook de gegevens van uw partner op de beschikking.
Tip
In Mijn CAK kunt u 24 uur per dag uw facturen en beschikkingen voor de Wlz bekijken, downloaden en afdrukken. Ook van eerdere jaren. Ga naar Mijn CAK en log in met uw DigiD.
Met onze Eigen bijdrage rekenhulp kunt u snel en eenvoudig zelf uw eigen bijdrage berekenen.
De berekening van de eigen bijdrage voor Wlz-zorg en beschermd wonen doen wij op basis van inkomen, vermogen, leeftijd, huishouden en zorg.
Woont u in een instelling? Dan betaalt u de eerste 4 maanden de lage eigen bijdrage voor Wlz-zorg. Daarna betaalt u meestal de hoge eigen bijdrage.
Er zijn uitzonderingen. Bijvoorbeeld als uw partner nog thuis woont. Of als u voor kinderen moet zorgen. Dan blijft u de lage eigen bijdrage betalen. Welke eigen bijdrage u betaalt, hangt af van uw situatie.
Wij berekenen de lage eigen bijdrage op basis van uw bijdrageplichtige inkomen.
Tip
Met onze Eigen bijdrage rekenhulp kunt u snel en eenvoudig zelf uw eigen bijdrage berekenen.
Wij berekenen de hoge eigen bijdrage op basis van uw bijdrageplichtig inkomen.
Tip
Met onze Eigen bijdrage rekenhulp kunt u snel en eenvoudig zelf uw eigen bijdrage berekenen.
Wij berekenen de eigen bijdrage voor een modulair pakket thuis (mpt) op basis van uw bijdrageplichtig inkomen.
Tip
Met onze Eigen bijdrage rekenhulp berekent u snel en eenvoudig zelf uw eigen bijdrage.
Wij berekenen de eigen bijdrage voor een persoonsgebonden budget (pgb) op basis van uw bijdrageplichtige inkomen.
Tip
Met onze Eigen bijdrage rekenhulp kunt u snel en eenvoudig zelf uw eigen bijdrage berekenen.
Nee. U hoeft dan voor ondersteuning vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) geen eigen bijdrage te betalen. U betaalt alleen de eigen bijdrage voor de Wlz. Ook bij beschermd wonen geldt een vrijstelling voor de eigen bijdrage voor andere ondersteuning vanuit de Wmo.
Beschermd wonen valt onder de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). U betaalt een eigen bijdrage voor zorg in een instelling. De berekening van deze bijdrage is dezelfde als voor de Wet langdurige zorg (Wlz).
Vast bedrag
Nee, de eigen bijdrage voor de Wlz is een vast bedrag. De eigen bijdrage hangt niet af van de hoeveelheid zorg die u ontvangt.
Uitzondering: mpt + 20 uur zorg of minder
Heeft u een modulair pakket thuis (mpt)? En heeft u in een maand 20 uur zorg of minder? Dan betaalt u in 2025 voor die maand een eigen bijdrage van € 29,20. Wij passen dit achteraf automatisch aan. Wilt u dat wij de eigen bijdrage vooraf voor u aanpassen? Stuur ons een bericht.
Overig
Ouders die zijn gedupeerd door de problemen met de kinderopvangtoeslag hoeven schulden bij overheidsinstanties niet meer te betalen. Het kabinet wil dat deze ouders een nieuwe start kunnen maken in hun leven. Het CAK geeft hier ook gehoor aan.
Bent u een gedupeerde ouder? En betaalt u een eigen bijdrage voor zorg vanuit de Wlz?
Is iemand in uw directe omgeving overleden? Gecondoleerd met uw verlies. U hoeft dit niet aan het CAK door te geven. Wij krijgen het overlijden via de gemeente door.
Om zaken voor een ander te mogen regelen, moet u gemachtigd zijn. Bent u dit? Vul dan het formulier Automatisch betalen in en stuur het op.
Let op
- Voeg een kopie toe van een juridische verklaring. Bijvoorbeeld een volmacht of levenstestament waarin staat dat u gemachtigd bent.
- Bent u wel gemachtigd, maar niet de rekeninghouder? Dan kunnen wij uw aanvraag zonder een juridische verklaring helaas niet verwerken.
- Regelt u als coach of beheerder het budget van een ander? Vul dan een machtigingsformulier in en stuur die mee met de aanvraag.
Wij schrijven uw eigen bijdrage maandelijks af. Dit doen wij altijd binnen maximaal 30 dagen na de datum op uw factuur. Wij schrijven de eigen bijdrage niet af op een vaste dag in de maand. Maar meestal wel op of na de 20e van de maand.
Incassodata eigen bijdrage Wlz 2025*
- maandag 20 januari
- donderdag 20 februari
- donderdag 20 maart
- maandag 21 april
- dinsdag 20 mei
- vrijdag 20 juni
- maandag 21 juli
- woensdag 20 augustus
- maandag 22 september
- maandag 20 oktober
- donderdag 20 november
- maandag 22 december
*Dit is een indicatie van de dagen waarop wij uw eigen bijdrage afschrijven van uw rekening.
Incassobetaling gemist?
Wij proberen het maandbedrag nog een tweede keer af te schrijven. Zorg daarom voor voldoende geld op de rekening waarmee u de eigen bijdrage betaalt.
Woont u of uw partner in een zorginstelling en krijgt u of uw partner een AOW? Dan kunt u bij de SVB uw AOW voor gehuwden veranderen naar een AOW voor ongehuwden. Als u daarvoor kiest, dan krijgt u een hoger AOW-pensioen. Een AOW voor ongehuwden kan soms (grote) gevolgen hebben voor uw eigen bijdrage. Wij hebben de meest gestelde vragen voor u op een rij gezet.
Tip
Met onze Eigen bijdrage rekenhulp kunt u zelf een proefberekening maken van de hoogte van uw eigen bijdrage. Zo weet u ongeveer wat er verandert aan uw eigen bijdrage als u ervoor kiest om uw AOW te veranderen bij de SVB. Houd er rekening mee dat u bij een AOW voor ongehuwden alleenstaand bent voor de berekening van uw eigen bijdrage. Vul daarom alleen uw eigen inkomen en/of vermogen in de rekenhulp.Wij adviseren u om de meest gestelde vragen goed door te nemen voordat u besluit om uw AOW te veranderen.
Overbruggingszorg is zorg en/of begeleiding die u ontvangt terwijl u wacht op een plek in een zorginstelling. U betaalt een eigen bijdrage voor de Wlz vanaf de datum van de indicatie van het Centrum indicatiestelling zorg (CIZ).
- Ontvangt u thuis overbruggingszorg? Dan betaalt u de eigen bijdrage voor een modulair pakket thuis.
- Ontvangt u overbruggingszorg in een instelling of een ziekenhuis? Dan betaalt u de eerste 4 maanden de lage eigen bijdrage. Daarna gaat u meestal de hoge eigen bijdrage betalen.
Er zijn verschillende mogelijkheden. U kunt ons bijvoorbeeld vragen om uw eigen bijdrage aan te passen. Of u kunt een betalingsregeling aanvragen.